Shea vaj, szappan alapanyagA shea vaj (Butyrospermum Parkii)egy dióféléből nyert zsiradék. Afrikai szavannákon terem a karitéfa, melynek termése a karitédió. A fa akár 300 évig is élhet, Afrikában nagy becsben tartják őket.

Színe a világos szürkés-fehértől, a sárgáig sokféle lehet. Függ a termőterülettől, időjárástól és a feldolgozás módjától.

A sheavaj összetétele nagyon hasonló az ember bőrét védő emulzióhoz, ezért kiváló bőrápoló. Polifenolokat, fitoszterolokat, A, E, F vitamint tartalmaz nagy mennyiségben. Illata jellegzetes, kissé füstös.

  • hidratál
  • elősegíti a kollagén termelést
  • bőrregeneráló, segíti a felhám képződést
  • nyugtatja a bőrt
  • ráncellenes
  • megelőzi a striák kialakulását
  • véd az UV sugaraktól is

Shea-vaj alkalmazása:

Használható önmagában is bőrápolásra, jó hatású az ekcémás, száraz és problémás bőrfelületeken is. Kismamáknak is jó segítség, megelőzi a terhességi csíkokat a rendszeres sheás krémezés.

Készíthetünk belőle házilag is különböző kozmetikumokat, kenőcsöket. A legegyszerűbb kenőcs elkészíthető 1 egység vaj és 1 egység folyékony olaj összeolvasztásával. Pl.:búzacsíra, mandula, körömvirág, csipkebogyó, avokádó, argánolaj. Illatosítható is a kenőcs pár csepp illóolajjal. Mivel tartósan a bőrön marad a krém, csak minőségi illóolajat szabad használni! Mandulaolaj és shea vaj összeolvasztásával például kiváló popsikenőcs is készíthető.

A szappankészítésben is jól ismert alapanyag, a minőségi termékekben gyakran előforduló összetevő. Önmagában a seha-vaj nem ad megfelelő szappant, de más olajakkal és vajakkal társítva kiváló szappan készülhet belőle.

Emulziós krémekben, arckrémekben, szérumokban is gyakran használt, remek hatású alapanyag. Ugye nálad is van otthon egy tégely finom vajacska? Válassz egy shea vajas szappant is mellé 🙂